Dietetyczne mini serniczki w kokilkach
Diety ciąg dalszy, zatem kolejny przepis, który już kiedyś obiecywałam… hmm… chyba na Instagramie? A może na Fejsie też? Nie pamiętam, moje szare komórki chyba zaczynają zawodzić? Widać mają za mało cukru i jeszcze długo go nie dostaną, niestety.
Króciutko, bez zbędnych tekstów.
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Do miski dodaj 250 g sera na sernik, 2 żółtka i dobrze wymieszaj, najlepiej blenderem. Dodaj pozostałe składniki, czyli roztopiony olej kokosowy, inulinę, skórkę z cytryny, stewię, trochę jagód goji (rodzynki mają zbyt dużo cukru), ewentualnie mąkę jaglaną. Sernik jest bez mąki ziemniaczanej, czasem i ona bywa zabroniona, jako skrobia. Masę dobrze wymieszaj.
W międzyczasie ubij białka na sztywną pianę, dodaj ją do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Nakładaj masę do kokilek wysmarowanych masłem i ewentualnie wysypanych płatkami orkiszowymi (na spodzie). Ja użyłam, niedawno kupionych, opiekanych płatków, czyli dodałam coś zastępczego w miejsce klasycznego spodu z ciasta. Można jednak upiec serniczki bez spodu.
Wstaw serniczki do nagrzanego piekarnika (temperatura 180 – 200 stopni) i piecz do lekkiego zrumienienia. U mnie trwało to coś między 30 a 40 minut.
Życzę smacznego, nawet na rygorystycznej diecie, podczas leczenia boreliozy. ;)
Króciutko, bez zbędnych tekstów.
Mini serniczki w kokilkach
Składniki na cztery kokilki:- 250 g sera na sernik (bez dodatków)
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka inuliny
- płatki orkiszowe (może być bez)
- otarta skórka z cytryny
- 40 kropli stewii
- 1 płaska łyżka oleju koksowego
- suszone jagody goji
- 1 łyżka mąki jaglanej (może być, nie musi)
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Do miski dodaj 250 g sera na sernik, 2 żółtka i dobrze wymieszaj, najlepiej blenderem. Dodaj pozostałe składniki, czyli roztopiony olej kokosowy, inulinę, skórkę z cytryny, stewię, trochę jagód goji (rodzynki mają zbyt dużo cukru), ewentualnie mąkę jaglaną. Sernik jest bez mąki ziemniaczanej, czasem i ona bywa zabroniona, jako skrobia. Masę dobrze wymieszaj.
W międzyczasie ubij białka na sztywną pianę, dodaj ją do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Nakładaj masę do kokilek wysmarowanych masłem i ewentualnie wysypanych płatkami orkiszowymi (na spodzie). Ja użyłam, niedawno kupionych, opiekanych płatków, czyli dodałam coś zastępczego w miejsce klasycznego spodu z ciasta. Można jednak upiec serniczki bez spodu.
Wstaw serniczki do nagrzanego piekarnika (temperatura 180 – 200 stopni) i piecz do lekkiego zrumienienia. U mnie trwało to coś między 30 a 40 minut.
Życzę smacznego, nawet na rygorystycznej diecie, podczas leczenia boreliozy. ;)