Czyszczenie zaparzacza

Herbata ma to do siebie, że dość szybko pozostawia brązowe zabrudzenia na zaparzaczach. Wielu smakoszy herbaty uważa, że wszelkie naczynia do parzenia herbaty powinny mieć ów nalot. Czy jednak każdemu musi to odpowiadać?

Teoretycznie nie powinno się myć naczyń do parzenia herbaty powszechnie stosowanymi płynami do naczyń a jedynie wodą bez dodatków mogących pozostawić nawet śladowe ilości zapachu czy smaku.

Co zrobić gdy jednak brązowy osad znajdzie się na naszym, trudnym często do mycia zaparzaczu? Tu przychodzi nam z pomocą soda.

Należy zrobić roztwór z gorącej wody i sody oczyszczonej , pozwolić podziałać jemu na zabrudzone powierzchnie przez ok. 15 minut, po czym spłukać wodą i wytrzeć do sucha. Nie zawsze cel zostanie osiągnięty tak jak to pokazują reklamy telewizyjne, na przykład "test z monetą", to udaje się tylko w telewizji :) 

Jednak po wymoczeniu zaparzacza w gorącym roztworze sody brązowy nalot bardzo łatwo udaje się zetrzeć gąbką bez używania dodatkowych środków myjąco - szorujących. Tak wygląda zaparzacz przed czyszczeniem i po.

czyszczenie zaparzacza



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak smakuje Aromatyczne Mango?

Dietetyczne mini serniczki w kokilkach