Herbata i jedzenie

Każdy z nas ma swoją własną listę ulubionych produktów spożywczych. Nasze preferencje żywieniowe zależą od skomplikowanego współdziałania wielu czynników, takich jak wiek, doświadczenia żywieniowe z dzieciństwa, obyczaje oraz reakcje fizjologiczne. W wyborze produktów, które spożywany i pijemy decydujące znaczenie ma ich smak. To, co zwykle nazywamy smakiem, jest w rzeczywistości wrażeniem, które powstaje w wyniku interakcji zmysłów smaku i zapachu w trakcie jedzenia i picia.

Dobór herbaty do jedzenia jest w pewnym sensie sztuką, opierającą się jednak w dużym stopniu na indywidualnych gustach i preferencjach smakowych. Nie trzeba wyrafinowanej wiedzy z zakresu żywienia, by doznać miłych wrażeń podczas degustacji herbaty w trakcie jedzenia różnych dań. Połączenie aromatu i smaku danego gatunku herbaty ze smakiem, zapachem i teksturą spożywanych dań, nie zawsze prowadzi do pozytywnych odczuć smakowych. Nasze podniebienie i powonienie są najlepszymi przewodnikami w doborze gatunku herbaty do spożywanych produktów.

Herbata i jedzenie

Poniżej propozycja doboru gatunków herbaty do niektórych produktów spożywczych.

Warzywa i owoce
Warzywa: Ceylon, Nilgiri, Chun Mee, Sencha
Owoce:  Darjeeling Flush, Oolong
Avocado: Tung Ting Oolong, Pouchong, Darjeeling, Sencha
Bakłażan: Ceylon, Darjeeling
Fasola: Ceylon, Assam, Kenya, Yunnan
Kukurydza: Sencha, Hojicha, Chun Mee
Kuskus: Ceylon, Assam, Nilgiri, Yunnan, Gunpowder

Desery i ciasta
Babka piaskowa: Sencha, Dragonwell, Ceylon Green i Black, Darjeeling, Ceylon, Assam
Sernik: Sencha, Dragonwell, Green, Cejlon Green i Black, Darjeeling, Keemun
Kremy: Darjeeling, Tung Ting Oolong, Dragonwell, Assam, Ceylon Green i Black
Torty: Darjeeling, Ceylon, Sencha, Dragonwell, Chun Mee
Jabłecznik: Darjeeling, Dragonwell, Ti Guanyin
Deser morelowy: Oolong, Darjeeling
Deser bananowy: Ti Guanyin, Tung Ting Oolong, Pouchong, Cejlon
Deser z czarnej porzeczki: Dragonwell, Darjeeling, Oolong
Deser kawowy: Yunnan, Assam, Pu-erh, Formosa, Oriental Beauty
Deser malinowy: Darjeeling, Green i Black Cejlon
Deser truskawkowy: Darjeeling, Dragonwell, Ti Guanyin
Kompot owocowy: Cejlonem, Darjeeling, Yunnan, Dragonwell, Ti Guanyin

Przyprawy
Bazylia: Oolong, Darjeeling, Dragonwell, Gunpowder, Qui Ding Cha
Chili: Assam, Yunnan, Keemun, Formosa White Tip Oolong
Cynamon: Yunnan, Assam, Autumnal Darjeeling, Formosa White Tip Oolong, Pu-erh
Czosnek: Sencha, Gunpowder, Gen Mai Cha, Dooars
Imbir: Tung Ting Oolong, Jasmine Pouchong, Darjeeling
Mięta: Darjeeling, Tung Ting Oolong, Pouchong, Gunpowder
Gałka muszkatołowa: Assam, Darjeeling, Yunnan, Cejlon
Wanilia: Keemun, Tung Ting Oolong, Pouchong, Vietnamese Black, Kenyan
Curry: Darjeeling, Jasmine Black lub Green

Grzyby
Borowiki: Assam, Nilgiri, Ceylon, Pu-erh
Smardze: Assam, Tung Ting Oolong, Autumnal lub Second-Flush Darjeeling, Pu-erh

Sery
Brie: Dragonwell, Ha Giang, Darjeeling, Tung Ting Oolong
Camembert: Dragonwell, Chun Mee, Gunpowder, Ha Giang, First-Flush Darjeeling, Sikkim
Cheddar: Tung Ting Oolong, Darjeeling
Edamski: Ceylon, Autumnal Darjeeling, Buddha’s Finger Oolong

Drób
Drób smażony: Assam, Ceylon, Nilgiri, Kenya
Drób pieczony: Ceylon, Gunpowder, Assam
Indyk: Oolong, Darjeeling, Ceylon, Yunnan

Ryby i owoce morza
Ryby pieczone: Dragonwell, Chun Mee, Gunpowder
Ryby grilowane: Gunpowder, Hojicha, Chun Mee
Ryby wędzone: Oolong, Darjeeling, Ceylon, Dragonwell
Sardynki: Ha Giang, Ceylon Green, First-Flush Darjeeling, Gunpowder, Chun Mee, Pouchong

Mięso
Wieprzowina: Darjeeling, Ceylon, Oolong, Dragonwell, Gunpowder, Chun Mee
Wieprzowina pieczona: Ceylon, Assam, Kenya
Wieprzowina wędzona: Oolong, Darjeeling, Dragonwell
Baranina: Ceylon, Darjeeling, Yunnan
Wołowina: Ceylon, Yunnan, Formosa Oolong, Kenya, Nilgiri, Gunpowder
Mięso z rożna: Ceylon, Yunnan, Gunpowder
Salami: Ceylon, Nilgiri

Różne
Jaja: Darjeeling, Oolong, Keemun, Assam, Ceylon, Kenya
Przekąski: Dragonwell, Pouchong, Ceylon, Dooars, Nilgiri
Hamburgery: Ceylon, Darjeeling, Assam, Nilgiri, Kenya
Lasagne: Assam, Ceylon
Makaron z serem: Sencha, Cejlon
Pizza: Ceylon, Yunnan, Keemun
Naleśniki: Darjeeling, Oolong
Czekolada ciemna: Pu-erh, Assam, Darjeeling, Oolong, Gyokuro
Czekolada mleczna: Yunnan, Dragonwell, Sencha, Darjeeling, Oolong

Żródło:Tomislav Podreka, „Tea& Food Pairings”, FreshCup Magazine 2001, www.serendipitea.com 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak smakuje Aromatyczne Mango?

Dietetyczne mini serniczki w kokilkach