Oolong Milk

Herbata Oolong Milk pochodzi z Anxi w prowincji Fujiajn i jest jedną z bardziej cenionych ze względu na specyficzny sposób suszenia, podczas którego jest delikatnie aromatyzowana mlekiem.

Oolong milk

Ma duże, ładnie pozwijane liście, które po zaparzeniu nadają naparowi złoto-żółtawy kolor. Najciekawszy jest jednak smak. Faktycznie po pierwszych łykach wyczuwa się mleczny smak i aromat, a jest dość ciekawe doznanie bo absolutnie nie przypomina to smaku herbaty z mlekiem. Jednak wyczuwałam w niej jeszcze jakiś delikatny smaczek i chwilę zastanawiałam się z czym go połączyć? No i już wiem, wydaje mi się, że wyczuwam bardzo delikatny smak suszonej moreli czy brzoskwini. Nie jest to jednak zwykły owocowy smak, to bardzo delikatny, aksamitny posmak dość długo pozostający w ustach. Co tu dużo mówić, jest rewelacyjna!

Herbata ta nie należy do tanich ale warto skusić się na jej zakup i od czasu do czasu delektować się jej smakiem Herbatę Oolong Milk parzy się wodą o temperaturze 90 st., pierwsze zalanie to mniej więcej 5 minutę, a następne dobrze jest trochę przedłużyć. Zalewań może być kilka, ale moim zdaniem najsmaczniejsze są dwa, trzy.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak smakuje Aromatyczne Mango?

Dietetyczne mini serniczki w kokilkach