Przepisy na herbatki z rumiankiem

Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla), któż nie zna tej popularnej rośliny? W rolnictwie zwykły chwast, w lecznictwie… skarb. Jego lecznicze właściwości znane są od wieków, stosowany jest również w kosmetyce. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wyciszająco i relaksująco… dla niemowląt, dla starszych… i długo by tak można jeszcze wyliczać.

Przepisy na herbatki z rumiankiem

Rumianek nie tylko jest zdrowy (nie każdy może go pić) ale i dobrze smakuje, zarówno sam, jak i w herbaciano – ziołowych mieszankach. Swego czasu miałam przyjemność degustować herbatę Chamomile Rose Silver Needle White Tea (z dodatkiem koszyczków rumianku) i chyba od tego czasu zaczęłam eksperymentować właśnie z rumiankiem.

Wspominając tamten smak postanowiłam przygotować w domu nieco przybliżoną mieszankę. W miejsce wspaniałej i delikatnej, białej herbaty użyłam zielonego yunnana, przeciętnej jakości. Czyli biorąc pod uwagę samą herbatę, dość spora różnica w smaku. Jako dodatki trafiły kwiaty rumianku i pąki róży.

Mieszanka jak najbardziej godna polecenia, od razu przygotowałam sobie większą ilość.

Przepisy na herbatki z rumiankiem

Wyciszająca herbata z owocami morwy (proporcje na jeden kubek):


  • płaska łyżeczka koszyczków rumianku
  • płaska łyżeczka liści malin
  • lekko czubata łyżeczka melisy
  • 3 – 4 suszone owoce morwy białej

Przepisy na herbatki z rumiankiem

Ładny, jasno złocisty napar, smak ziołowo – owocowy. Kiedy herbata jest w ustach bardziej wyczuwa się zioła, przy przełykaniu i zaraz po, na pierwszy plan wybija się przyjemna i delikatna słodycz morwy.

Kolejna mieszanka, którą bardzo polecam to malina z miętą (proporcje na jeden kubek):

  • płaska łyżeczka koszyczków rumianku
  • płaska łyżeczka liści malin
  • pół łyżeczki mięty marokańskiej (lub innej)
  • 3 – 4 suszone maliny
Niezwykle aromatyczna herbatka, dosłownie całe mieszkanie przeszło tym pięknym  zapachem. Pomimo lekko wyczuwalnej słodyczy, ogólnie słodka nie jest. Jeśli ktoś woli słodsze napoje, proponuję dodać łyżeczkę miodu, byle nie do bardzo gorącego naparu.

Ponownie bez herbaty, z miętą i dziką różą (proporcje na jeden kubek):

  • płaska łyżeczka melisy
  • płaska łyżeczka koszyczków rumianku
  • pół łyżeczki mięty marokańskiej
  • pół łyżeczki owoców dzikiej róży
Rumiankowe propozycje zakończę mieszanką z białą herbatą (1 filiżanka):

  • łyżeczka białej herbaty
  • pół łyżeczki owoców dzikiej róży
  • płaska łyżeczka koszyczków rumianku
Delikatny, ziołowy aromat z orzeźwiającą kwaskową nutą róży. Do tej mieszanki raczej nie polecam wysokogatunkowej białej herbaty, po prostu szkoda. Chyba, że ktoś bardzo chce, bo ja osobiście, kupując białą z górnej półki, wolę delektować się jej czystym smakiem.

Na koniec jeszcze kilka słów na temat parzenia rumianku. Podobnie jak ma to miejsce w przypadku herbat zielonych, czy białych, nie powinno się go parzyć zbyt długo, w zupełności wystarczy 5 – 7 minut. Długie parzenie może spowodować bardziej gorzki smak.

Jeśli parzymy mieszankę z samych ziół, zalewamy prawie wrzątkiem. Natomiast kiedy jednym ze składników jest zielona czy biała herbata, lepiej temperaturę wody obniżyć.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak smakuje Aromatyczne Mango?

Dietetyczne mini serniczki w kokilkach