Mrożona herbata
Herbata do doskonały napój na upalne dni. Zarówno podawana na gorąco jaki i mrożona doskonale gasi pragnienie, lekko pobudza i usuwa zmęczenie. Jednak większość z nas w czasie upałów preferuje schłodzone napoje warto więc przygotować mrożoną herbatę. Przygotowanie szklanki tego orzeźwiającego napoju jest proste i każdy może delektować się smakiem herbacianego napoju, przygotowanego własnoręcznie.
Ogólne wskazówki przyrządzania mrożonej herbaty.
Zazwyczaj zaparzamy herbatę w tradycyjny sposób ale na ogół napar powinien być mocniejszy a czasem nawet esencja. Bardzo ważny jest sposób chłodzenia herbaty nie powodujący jej zmętnienia. Żeby tego uniknąć albo wstawiamy naczynie z herbatą pomiędzy pokruszony lód, albo zaparzamy mocną esencję, po 3 minutach parzenia przecedzamy ją i wsypujemy do niej dużo lodu.
Herbatę mrożoną oraz inne herbaciane napoje podajemy w wysokich szklankach ze słomką z różnymi dodatkami. Całość można ozdobić świeżymi owocami, jak truskawki, cząstki pomarańczy lub listki mięty. Do przyrządzania mrożonej herbaty można wykorzystywać również czarne herbaty smakowe, których pojawiło się na naszym rynku bardzo dużo. Z herbat o owocowej nucie godne polecenia są:
Sycylijska Cytryna – orzeźwiająca i regenerująca herbata, pełna południowego charakteru, o delikatnym kwaskowym smaku i aromacie sycylijskich lemonek. Zawiera duże kawałki owocu cytryn i lemonek oraz ich suszoną skórkę.
Różowy Grejpfrut – doskonała herbata pełna cytrusowej świeżości i rześkości, o zapachu różowego, słodkiego grejpfruta. Zawiera skórkę i kawałki miąższu owocowego.
Dojrzała Poziomka – kompozycja pachnąca poziomkami i letnim słońcem z delikatnej czarnej herbaty i japońskiej zielonej Senchy wzbogacona kawałkami owoców i płatkami chabru.
Brazylijska Pomarańcza – umiarkowanie mocna czarna herbata cejlońska z dodatkiem dużych kawałków suszonych plastrów pomarańczy.
Oto kilka przykładowych przepisów na mrożoną herbatę.
Herbata mrożona z miętą
- 2 łyżeczki czarnej herbaty
- 0,2 litra wrzątku
- 2 plasterki pomarańczy
- 2 plasterki cytryny
- 6 listków suchej mięty
- cukier do smaku (najlepiej brązowy)
- kostki lodu
Zaparzyć herbatę i po 5 minutach odcedzić. Wysoką szklankę napełnić kostkami lodu, dodać plasterki cytrusów i liście mięty. Dodać cukier do smaku. Zalać przecedzoną herbatą, podawać ze słomką.
Mrożona herbata z syropem klonowym
- 6 torebek czarnej herbaty ekspresowej
- 1 litr wrzątku
- 4 -5 łyżek syropu klonowego
Mrożona herbata owocowa
- 4 łyżeczki herbaty owocowej
- 1 łyżeczka czarnej herbaty
- 4 łyżki cukru
- 1,5 l wody
- kostki lodu
- pomarańcza, cytryna lub limonka
Czarną herbatę parzymy 5, a owocową 10 min zalewając niezbyt dużą ilością wrzątku. Oba napary mieszamy, słodzimy i dolewamy resztę wody. Wstawiamy herbatę na dwie godziny do zamrażarki. Dobrze schłodzoną przelewamy do szklanek, wrzucamy kilka kostek lodu. Dekorujemy plasterkami pomarańczy, cytryny lub limonki.