Japan Kokeicha

Japan Kokeicha, zielona herbata uważana za japoński specjał, jest przygotowywana ze sproszkowanych liści, następnie bardzo mocno sprasowanych i ukształtowanych w drobne igiełki przypominające cieniutki makaron.

Po zalaniu wodą o temperaturze około 70 - 80 st. nabiera seledynowej barwy. Smak i aromat jest typowy jak dla zielonych herbat z tą różnicą, że wyczuwalna delikatnie goryczka jest w przypadku tej herbaty znacznie łagodniejsza. Po dodaniu większej ilości zielonych igiełek smak goryczki daje się bardziej wyczuć, jednak i tak w dużo mniejszym stopniu niż w przypadku innych zielonych herbat. Godna polecenia dla osób wybierających nieco bardziej słodkawy smak.
Herbatę Japan Kokeicha, podobnie jaki inne tego typu, można zalewać kilkakrotnie.

herbata kokeicha

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczne mini serniczki w kokilkach

Jak smakuje Aromatyczne Mango?