Sencha - japońska klasyka

Sencha to klasyczna zielona herbata japońska, wytwarzana z listków zerwanych wiosną, od końca kwietnia do połowy maja. Listki po zerwaniu poddawane są działaniu pary wodnej, a następnie zwijane są w cieniuteńkie ruloniki i suszone w specjalnych piecach.

Sencha - japońska klasyka


Sencha jest najchętniej i najczęściej pitą herbatą w Japonii. Jest orzeźwiająca, ma delikatny aromat i smak z wyczuwalną goryczką. Napar ma miodowy kolor lub żółto-zielony.

Sencha zawiera duże ilości witaminy C, B, E. Polecana jest polecana w problemach z trawieniem i dlatego dobrze jest ją pić po posiłkach. Posiada właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chroni nas przed chorobami nowotworowymi. Herbatę Sencha należy zaparzać wodą o temperaturze 70oC. Można parzyć ponownie.

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczne mini serniczki w kokilkach

Jak smakuje Aromatyczne Mango?