Herbata zielona Gunpowder

Gunpowder to chińska herbata zielona, której liście są ręcznie zwijane w małe kulki, przypominające wyglądem proch strzelniczy. Gunpowder jest ulubioną herbatą w Maroku i  na Środkowym Wschodzie, gdzie zazwyczaj  przygotowywana jest z miętą i dużą ilością cukru.

Producenci zalecają zaparzanie gunpowder w temperaturze od 70-80 stopni przez 2-3 minuty,  dla uzyskania delikatnego,  łagodnego smaku. Zaparzając ją we wrzącej wodzie uzyskamy gorzki mocny smak. Rodowici mieszkańcy Chin parzą gunpowder w temperaturze 50 stopni przez około 2,5 godziny, uzyskując w ten sposób niepowtarzalny smak. 

Warto zapoznać się z tym gatunkiem zielonej herbaty, oglądając film z kanału filmowego portalu www.herbaty.net



Popularne posty z tego bloga

Dietetyczne mini serniczki w kokilkach

Jak smakuje Aromatyczne Mango?