Suszone owoce do herbaty
Pamiętam, jeszcze z okresu mojego dzieciństwa, jak lubiłam pić herbatę z dodatkiem kawałków jabłka. Wówczas nie było tak szerokiego asortymentu herbat na rynku, dostępna była herbata Gruzińska, Ulung. Czy coś jeszcze, nie pamiętam już.
Nie chciałam jednak pisać o tym co było, choć czasem warto powspominać, a o tym, co mamy dzisiaj i co sami dodatkowo możemy jeszcze przygotować w domu.
Jesień to czas wspaniałych owoców, jabłka, gruszki, czerwone borówki i wiele innych. Mogą one stanowić smaczny dodatek do herbat. Oczywiście nie każdy ma czas na przygotowywanie wspomnianych dodatków, zwłaszcza że smakowych herbat nie brakuje na rynku i na pewno są one bardziej pachnące.
Niektórzy z nas mają jednak działki, a co za tym idzie pod dostatkiem owoców. Warto pomyśleć o ich przetworzeniu na herbaciane dodatki. Pyszna będzie dowolna konfitura, wspaniały będzie też susz owocowy.
Podczas pisania tego tekstu dochodzi do mnie zapach gruszek, właśnie suszy się kolejna porcja. Aromat dochodzący z kuchni, dopełnia smak herbaty stojącej obok mnie w ogromnym kubku. Czerwona herbata Pu-Erch z dodatkiem suszonych gruszek własnej produkcji. Lubię aromatyzować tę herbatę, gdyż sama w sobie ma zbyt ziemisty posmak, który nie bardzo mi odpowiada.
Wracając do suszonych gruszek, jak je przygotowuję?
Dojrzałe gruszki obieram ze skórki, akurat te które mam nie mają zbyt atrakcyjnej ale za to wyśmienity smak. Obrane owoce kroję w kostkę lub w coś do niej podobnego i rozkładam na suszarce. Wspaniałe urządzenie, które bardzo polecam, zwłaszcza osobom mającym dostęp do działkowych owoców. Podczas suszenia, od czasu do czasu, przesypuję kawałki owoców aby proces przebiegał równomiernie. Gruszki suszę do tego momentu, aż na wierzchu będą suche ale po naciśnięciu, w środku, lekko elastyczne. Susz najlepiej przechowywać w bardzo szczelnych pojemnikach.
Podobnie możemy wysuszyć jabłka, w takiej formie nadają herbacie pięknego aromatu i zapachu a co najważniejsze można przechowywać je bardzo długo, oczywiście pod warunkiem, że nie zostaną wcześniej schrupane. Pokrojone w cienkie plastry, po wysuszeniu wyglądem trochę przypominają chipsy ale smakują znacznie lepiej. Na pewno są zdrowsze dla nas i przede wszystkim dla dzieci. Pamiętajmy aby suszyć jabłka razem za skórką, pod nią znajduje się najwięcej cennych składników.
Bardzo polecam przygotowywanie w domu owocowych suszy, dobre źródło witamin oraz smaku. Nie należy spodziewać się aż tak intensywnego aromatu jak w przypadku gotowych herbat ale pamiętajmy, że do tych drugich stosowane są różne dodatki, na przykład olejki.