Trawa cytrynowa, aromatyczny dodatek do herbaty
Trawa cytrynowa (palczatka cytrynowa, cytronela - Cymbopogon citratus) to roślina uprawiana w wielu krajach tropikalnych, której liście i łodygi mają intensywny, cytrynowy smak i zapach. Te właściwości smakowe powodują, że jest stosowana w postaci suszu, jako dodatek do herbaty czarnej i zielonej, yerby oraz wielu potraw. Jako przyprawa kulinarna najczęściej jest wykorzystywana w kuchni Dalekiego Wschodu, choć coraz częściej znajduje zastosowanie na całym świecie.
W Polsce bez problemu można nabyć zarówno susz jak i trawę w słoikach. Stosuje się ją jako przyprawę do zup, sosów, warzyw, ryb, sałatek, deserów i wielu innych potraw. Trawa cytrynowa dodana do potraw powoduje, że wyczuwamy miły, delikatny smak cytryny, pozbawiono niekiedy bardzo niepożądanego smaku kwasowości.
Oprócz walorów smakowych ma działanie zdrowotne, jest dobrym środkiem aseptycznym, obniża nieco gorączkę u dzieci, łagodzi bóle głowy, lekko uspokaja i odstresowuje.
Stosuje się ja również do produkcji kosmetyków. Jako przyprawa dodawana do herbaty, stosowana jest najczęściej w postaci suszu. Zazwyczaj dodaje się jedną łyżeczkę suszu na 200ml wody. Można też zaparzyć trawę cytryna samą, otrzymamy wówczas bardzo smaczny, odświeżający napój, niezwykle popularny w Ameryce Południowej, gdzie stosowany jest leczniczo w przypadku niestrawności, bólu żołądka i wzdęciach.
Bardzo polecam zakup suszonej trawy cytrynowej i wypróbowanie czarnej bądź zielonej herbaty z tym aromatycznym dodatkiem. Bardzo dobrze smakuje też jako datek do herbaty Pu Erch, łagodzi czasem nie lubiany, ziemisty posmak. Można również spróbować przygotować mieszanki herbaciane z innymi dodatkami, poniżej proponuje przepis na korzenną herbatę z dodatkiem trawy cytrynowej.
2 szklanki wody
2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
1/4 łyżeczki cynamonu
4 goździki
2 torebki herbaty ekspresowej ( może być sypana)
2 łyżeczki cukru trzcinowe (lepiej zastąpić miodem, pamiętając aby dodać go do kubków o lekkim przestygnięciu herbaty)
W rondelku zagotuj wodę z przyprawami, włóż torebki herbaty, odstaw na 3 do 5 minut. Przecedź do kubków, smakuje najlepiej na gorąco.
Polecam również czarną herbatę, zaparzoną z dodatkiem trawy cytrynowej, do której należy wrzucić, dwa listki świeżej mięty. Połączenie bardzo delikatnej mięty z cytrynowym aromatem daje bardzo smaczne połączenie. Tak przygotowana herbata smakuje równie dobrze na gorąco jak i mocno schłodzona, z dodatkiem kostek lodu.