Ciasteczka owsiane

Pierwotnie przymierzałam się do przygotowania zdrowych i smacznych ciasteczek z wykorzystaniem płatków owsianych, ale ponieważ miałam w domu płatki „6 zbóż”, postanowiłam je wykorzystać. W składzie znajdują się oczywiście głównie te owsiane, poza tym dodane są płatki jęczmienne, pszenne, żytnie, z siemienia lnianego oraz poping z amarantusa. Jakby nie patrzeć zdrowa przekąska, zwłaszcza jeśli dodać do tego suszone owoce, orzechy itp.

Składniki
  • 40 dag płatków owsianych (zbożowych)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jaja
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag dowolnych bakalii
  • szczypta soli
  • 2 łyżki inuliny
Jajka wbić do większej miski i lekko roztrzepać z jajami, dodać bardzo miękkie masło, ponownie roztrzepać. Dodać posiekane bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce), resztę składników i starannie wymieszać masę. Układać porcjami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając troszkę miejsca między ciasteczkami. Co prawda nie rosną, ale odrobinę się rozpływają.
Piec na złoty kolor w temperaturze 160 stopni.

ciastka owsiane


Ciastka są bardzo smaczne, chrupiące, z powodzeniem można je przechowywać dłużej, w zamkniętym pojemniku. Popijać herbatą (bez cukru)! :)

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczne mini serniczki w kokilkach

Jak smakuje Aromatyczne Mango?