Ciasteczka owsiane
Pierwotnie przymierzałam się do przygotowania zdrowych i smacznych ciasteczek z wykorzystaniem płatków owsianych, ale ponieważ miałam w domu płatki „6 zbóż”, postanowiłam je wykorzystać. W składzie znajdują się oczywiście głównie te owsiane, poza tym dodane są płatki jęczmienne, pszenne, żytnie, z siemienia lnianego oraz poping z amarantusa. Jakby nie patrzeć zdrowa przekąska, zwłaszcza jeśli dodać do tego suszone owoce, orzechy itp.
Składniki
- 40 dag płatków owsianych (zbożowych)
- 1 szklanka cukru
- 3 jaja
- 1/2 kostki masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag dowolnych bakalii
- szczypta soli
- 2 łyżki inuliny
Jajka wbić do większej miski i lekko roztrzepać z jajami, dodać bardzo miękkie masło, ponownie roztrzepać. Dodać posiekane bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce), resztę składników i starannie wymieszać masę. Układać porcjami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając troszkę miejsca między ciasteczkami. Co prawda nie rosną, ale odrobinę się rozpływają.
Piec na złoty kolor w temperaturze 160 stopni.
Ciastka są bardzo smaczne, chrupiące, z powodzeniem można je przechowywać dłużej, w zamkniętym pojemniku. Popijać herbatą (bez cukru)! :)