Kruche ciasteczka do herbaty
Ciasteczkowe łasuchowanie, w dodatku bardzo smaczne. Przepis klasyczny, z dodatkiem limonki, na wierzchu kapka morelowego dżemu. I co trzeba więcej? Oczywiście filiżankę dobrej herbaty!
Do mąki (najlepiej przesianej) wrzucić drobno pokrojone masło, dodać cukier, jajko i żółtko sól, cukier waniliowy. Limonkę bardzo dokładnie umyć, zetrzeć skórkę i dodać wraz z łyżką soku.
Zagnieść ciasto, ukulać zgrabny wałek o grubości około 4 centymetrów, zawinąć go w folię spożywczą i schować do lodówki.
Po minimum 30 minutach, ciasto wyjąć z lodówki i pokroić w krążki o grubości 8 – 10 mm. Jeśli krążki troszkę się zniekształcą można je jeszcze odrobinę wyrównać w dłoniach.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w każdym zrobić dołek. Można to robić palcem, ja wykorzystałam nakrętkę z wody mineralnej, przy czym trzeba pamiętać aby przed wciśnięciem w ciasto „maczać” ją w mące.
Do każdego dołka wkładamy trochę dżemu i do piekarnika.
Temperatura pieczenia to około 190 stopni, przy termoobiegu czas pieczenia 10 minut.
Po wyjęciu z pieca i lekkim przestudzeniu, ciasteczka można posypać cukrem pudrem. Smacznego! I nie zapomnijcie o herbacie!
Kruche ciasteczka do herbaty
Składniki:- 300 g mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 g cukru trzcinowego (drobnego)
- 200 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1/2 cukru waniliowego
- 1 limonka
- mały słoiczek ulubionego dżemu
Do mąki (najlepiej przesianej) wrzucić drobno pokrojone masło, dodać cukier, jajko i żółtko sól, cukier waniliowy. Limonkę bardzo dokładnie umyć, zetrzeć skórkę i dodać wraz z łyżką soku.
Zagnieść ciasto, ukulać zgrabny wałek o grubości około 4 centymetrów, zawinąć go w folię spożywczą i schować do lodówki.
Po minimum 30 minutach, ciasto wyjąć z lodówki i pokroić w krążki o grubości 8 – 10 mm. Jeśli krążki troszkę się zniekształcą można je jeszcze odrobinę wyrównać w dłoniach.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w każdym zrobić dołek. Można to robić palcem, ja wykorzystałam nakrętkę z wody mineralnej, przy czym trzeba pamiętać aby przed wciśnięciem w ciasto „maczać” ją w mące.
Do każdego dołka wkładamy trochę dżemu i do piekarnika.
Temperatura pieczenia to około 190 stopni, przy termoobiegu czas pieczenia 10 minut.
Po wyjęciu z pieca i lekkim przestudzeniu, ciasteczka można posypać cukrem pudrem. Smacznego! I nie zapomnijcie o herbacie!