Kruche ciasteczka do herbaty

Ciasteczkowe łasuchowanie, w dodatku bardzo smaczne. Przepis klasyczny, z dodatkiem limonki, na wierzchu kapka morelowego dżemu. I co trzeba więcej? Oczywiście filiżankę dobrej herbaty!

Kruche ciasteczka do herbaty

Kruche ciasteczka do herbaty

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru trzcinowego (drobnego)
  • 200 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1/2 cukru waniliowego
  • 1 limonka
  • mały słoiczek ulubionego dżemu

Do mąki (najlepiej przesianej) wrzucić drobno pokrojone masło, dodać cukier, jajko i żółtko sól, cukier waniliowy. Limonkę bardzo dokładnie umyć, zetrzeć skórkę i dodać wraz z łyżką soku.


Zagnieść ciasto, ukulać zgrabny wałek o grubości około 4 centymetrów, zawinąć go w folię spożywczą i schować do lodówki.


Po minimum 30 minutach, ciasto wyjąć z lodówki i pokroić w krążki o grubości 8 – 10 mm. Jeśli krążki troszkę się zniekształcą można je jeszcze odrobinę wyrównać w dłoniach.

Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w każdym zrobić dołek. Można to robić palcem, ja wykorzystałam nakrętkę z wody mineralnej, przy czym trzeba pamiętać aby przed wciśnięciem w ciasto „maczać” ją w mące.


Do każdego dołka wkładamy trochę dżemu i do piekarnika.

Temperatura pieczenia to około 190 stopni, przy termoobiegu czas pieczenia 10 minut.

Po wyjęciu z pieca i lekkim przestudzeniu, ciasteczka można posypać cukrem pudrem. Smacznego! I nie zapomnijcie o herbacie!

Kruche ciasteczka do herbaty

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczne mini serniczki w kokilkach

Jak smakuje Aromatyczne Mango?