1995 Menghai Sheng/Shu Aged Pu-erh
1995 Menghai Sheng/Shu Aged Pu-erh to kolejna próbka jaką zmawiałam w nieistniejącym już (a szkoda) sklepie Five Star Tea i pozwolę sobie wstawić tu fragment opisu z tegoż sklepu, zachowanego w notatniku. Chodzi mi tu głównie o opis i pochodzenie.
„Pochodzenie: Menghai, Yunnan, Chiny
Zbiór: kwiecień 1995
Odmiana krzewu: półdzikie drzewa wielkolistnej odmiany Da-ye.
Oferowana przez Five Star Tea 1995 Menghai Sheng/Shu Aged Pu-erh jest herbatą rzadką i wyjątkową. Trudno zaliczyć ją do konkretnego typu Pu-erh.
Zebrane w 1995 r. liście starych, dzikich drzew w rejonie Menghai nie poddane zostały procesowi wstępnej fermentacji- powstała herbata typu sheng. W celu przyspieszenia procesu dojrzewania, do herbaty zostały dodane liście fermentowanej herbaty pu-erh shu. Tak spreparowana mieszanka liści dojrzewała w Kunming (prowincja Yunnan) przez 16 lat w warunkach optymalnej wilgotności.”
Bardzo ciekawa herbata, ciemna, wyrazista, z wyczuwalnym ziemistym posmakiem, jednak różnym od tych, które piłam wcześniej, powiedziałabym że wyjątkowo wytrawna. Widać 16, a nawet więcej, lat dojrzewania robi swoje. Susz bardzo ciemny, ogromne liście pachnące ziemią. Napar ciemny, gęsty, utrzymujący intensywny kolor i smak przez wiele zaparzeń. Prawdę mówiąc straciłam rachubę, chyba było ich około dziesięciu?
Parzyłam w sposób, który mi odpowiada, szczególnie w gaiwanie – wstępne budzenie liści, następnie pierwsze parzenie 15 sekund, drugie 25, trzecie 35 i tak dalej.
Herbata warta spróbowania.
„Pochodzenie: Menghai, Yunnan, Chiny
Zbiór: kwiecień 1995
Odmiana krzewu: półdzikie drzewa wielkolistnej odmiany Da-ye.
Oferowana przez Five Star Tea 1995 Menghai Sheng/Shu Aged Pu-erh jest herbatą rzadką i wyjątkową. Trudno zaliczyć ją do konkretnego typu Pu-erh.
Zebrane w 1995 r. liście starych, dzikich drzew w rejonie Menghai nie poddane zostały procesowi wstępnej fermentacji- powstała herbata typu sheng. W celu przyspieszenia procesu dojrzewania, do herbaty zostały dodane liście fermentowanej herbaty pu-erh shu. Tak spreparowana mieszanka liści dojrzewała w Kunming (prowincja Yunnan) przez 16 lat w warunkach optymalnej wilgotności.”
Bardzo ciekawa herbata, ciemna, wyrazista, z wyczuwalnym ziemistym posmakiem, jednak różnym od tych, które piłam wcześniej, powiedziałabym że wyjątkowo wytrawna. Widać 16, a nawet więcej, lat dojrzewania robi swoje. Susz bardzo ciemny, ogromne liście pachnące ziemią. Napar ciemny, gęsty, utrzymujący intensywny kolor i smak przez wiele zaparzeń. Prawdę mówiąc straciłam rachubę, chyba było ich około dziesięciu?
Parzyłam w sposób, który mi odpowiada, szczególnie w gaiwanie – wstępne budzenie liści, następnie pierwsze parzenie 15 sekund, drugie 25, trzecie 35 i tak dalej.
Herbata warta spróbowania.