Czarna herbata Sikkim

Sikkim FTGFOP to czarna herbata pochodząca z indyjskiej prowincji Sikkim, położonej na północ od Darjeeling w Indiach. Uprawiana na stokach Himalajów może zachwycić nas swym wyjątkowym smakiem.  Piękna okolica, cudowny klimat, nie ma się co dziwić, że cząstka tego świata, która dociera w do nas w postaci herbacianego suszu, zachwyca.

Czarna herbata Sikkim

Susz to listki o dość zróżnicowanych kolorach, od jasnych jakby lekko srebrzystych do ciemnych. Zapach suszu ledwie wyczuwalny, lekko kwiatowy.

Czarna herbata Sikkim

Smak dość intensywny, bez nadmiernej cierpkości, równoważony jest delikatną nutą owocową.  Herbata z bardzo wyczuwalną i przyjemną w ustach słodyczą, kojarzącą się z miodem i drewnem. Jednak niech owa słodycz nie będzie myląca, to naprawdę wyraźny i mocny smak.

Czarna herbata Sikkim

Dobrze smakuje po zaparzeniu w sposób europejski, czyli łyżeczka na jedną filiżankę i parzenie przez 3 – 4 minuty. Czynność można powtórzyć wydłużając odpowiednio czas.
Polecam, naprawdę warto spróbować, a szczególnie zadowoleni powinni być smakosze darjeelingów.

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczne mini serniczki w kokilkach

Jak smakuje Aromatyczne Mango?