Świąteczny orzechowiec

Orzechowiec, który można nazwać inaczej struclą orzechową, jest dobrą alternatywą dla makowca, zwłaszcza jeśli ktoś nie lubi maku. Proponowana tu przeze mnie masa orzechowa jest bardzo smaczna, prosta w wykonaniu, a dodatkowo dużo mniej kaloryczna, niż nadzienie z samych orzechów.

Już od wielu lat, na święta przygotowuję orzechowca i ma naprawdę duże wzięcie, często wygrywa z makowcem. Polecam!

Świąteczny orzechowiec

Składniki na masę orzechową:

  • 40 dag orzechów
  • 20 dag kaszy manny
  • 40 dag cukru pudru
  • 2 szklanki mleka
  • wanilia, sól

Kaszę mannę rozkleić na mleku z dodatkiem szczypty soli i wanilii. Kaszę trzeba podczas gotowania bardzo intensywnie mieszać, łatwo się przypala. Po wystudzeniu manny dodać do niej cukier puder oraz zmielone orzechy i dokładnie wymieszać.

Składniki na ciasto:

  • 90 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 7 jaj
  • 1 szklanka mleka
  • 12 dag drożdży
  • szczypta soli

Drożdże rozkruszyć, dodać troszkę cukru i zalać małą ilością ciepłego (nie gorącego) mleka. Postawić w ciepłym miejscu.

W większej misce utrzeć sześć jaj z cukrem i szczyptą soli, dodać mąkę, wyrośnięte drożdże, wstępnie wyrobić. Następnie dodać roztopione masło, wanilię i ewentualnie letnie mleko. Wyrabiać ręką tak długo, aż ciasto zacznie odrywać się od dłoni. Mleka należy dodawać tyle, aby konsystencja ciasta nadawała się do rozwałkowania, ale nie powinno być ono zbyt twarde.

Gotowe ciasto wyrównać, oprószyć po wierzchu mąką, nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu wyjąć na stolnicę posypaną mąką, powtórnie trochę wyrobić, podzielić na cztery lub pięć części. Każdą część rozwałkować na podłużny placek, grubości około 5mm. Posmarować nadzieniem, zostawiając wolne brzegi, które należy posmarować roztrzepanym jajkiem. Zwijać struclę, układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i posypać orzechami lub migdałami. Można też zrezygnować z malowania jajkiem i po upieczeniu ciasto polukrować.
Piec w piekarniku w temperaturze około 180 stopni, aż do lekkiego zrumienienia.

Zazwyczaj piekę orzechowce podłużne, jednak często z jednego przygotowuję wieniec, taki jak na zdjęciu.

Świąteczny orzechowiec

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczne mini serniczki w kokilkach

Jak smakuje Aromatyczne Mango?