Ciasto czekoladowe z bananami

Dzisiaj propozycja na smaczne i proste ciasto do herbaty, na przykład rooibosa z waniliową nutą.

Ciasto czekoladowe z bananami

Ciasto czekoladowe z bananami

Składniki:

  • 2 jaja
  • mały jogurt naturalny
  • szklanki mąki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kakao
  • 50 gorzkiej czekolady
  • 2 banany
  • płatki migdałowe

Do misy robota wbić całe jajka, dodać cukier trzcinowy i krótko razem zmiksować. Następnie dodać jogurt, oliwę z oliwek, cukier waniliowy, kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować na jednolitą masę, na koniec dodać posiekaną gorzką czekoladę (70%). Wymieszać, przełożyć do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu poukładać plasterki bananów i posypać płatkami migdałowymi.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec do lekkiego zrumienienia. Piekarnik elektryczny z termoobiegiem – temperatura 170 stopni, czas pieczenia – około 40 minut.

Ciasto czekoladowe z bananami

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczne mini serniczki w kokilkach

Jak smakuje Aromatyczne Mango?