Ciasto czekoladowe z bananami
Dzisiaj propozycja na smaczne i proste ciasto do herbaty, na przykład rooibosa z waniliową nutą.
Do misy robota wbić całe jajka, dodać cukier trzcinowy i krótko razem zmiksować. Następnie dodać jogurt, oliwę z oliwek, cukier waniliowy, kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować na jednolitą masę, na koniec dodać posiekaną gorzką czekoladę (70%). Wymieszać, przełożyć do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu poukładać plasterki bananów i posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec do lekkiego zrumienienia. Piekarnik elektryczny z termoobiegiem – temperatura 170 stopni, czas pieczenia – około 40 minut.
Ciasto czekoladowe z bananami
Składniki:- 2 jaja
- mały jogurt naturalny
- szklanki mąki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka kakao
- 50 gorzkiej czekolady
- 2 banany
- płatki migdałowe
Do misy robota wbić całe jajka, dodać cukier trzcinowy i krótko razem zmiksować. Następnie dodać jogurt, oliwę z oliwek, cukier waniliowy, kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować na jednolitą masę, na koniec dodać posiekaną gorzką czekoladę (70%). Wymieszać, przełożyć do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu poukładać plasterki bananów i posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec do lekkiego zrumienienia. Piekarnik elektryczny z termoobiegiem – temperatura 170 stopni, czas pieczenia – około 40 minut.