Tarta z gruszkami

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszelkie ciasta z bezą. Tarty to również coś co lubię. A gdyby tak to połączyć razem… katastrofa! ;)

Tarta z gruszkami - przepis

Składniki:
  • 5 gruszek
  • 1 szklanka mąki
  • 80 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 żółtka
  • łyżka kakao
  • 2 białka
  • pół szklanki cukru białego
  • 2 – 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Przygotowanie ciasta – mąkę, masło pokrojone na kawałeczki, cukier trzcinowy, kakao, żółtka, szczyptę soli, łyżkę wody – wyrobić na jednolite ciasto i włożyć do lodówki.

Obrać gruszki i pokroić na małe kawałki.

Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, tak aby powstały małe brzegi. Tu od razu napiszę, że sama nie wałkuję tylko ugniatam palcami.

Posypać ciasto łyżką tartej bułki, nałożyć pokrojone gruszki. Ponownie posypać łyżką bułki tartej, cynamonem i płatkami migdałowymi.

Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Kiedy tarta jest dobrze podpieczona, ale nie zarumieniona, wyjąć ciasto i nałożyć pianę ubitą z dwóch białek i pół szklanki cukru.

Wstawić ponownie do piekarnika, piec jeszcze około 15 minut.

Tarta z gruszkami - przepis

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczne mini serniczki w kokilkach

Jak smakuje Aromatyczne Mango?