Mayo White Tea

O herbatach Mayo już pisałam, kolejna degustacja dotyczy produktu tejże firmy, ale tym razem do czarki trafiła herbata biała z Chin.

Mayo White Tea

Susz wygląda bardzo ładnie, ma trochę białych tipsów, choć nie jest to duża ilość. Po otworzeniu opakowania uderza na prawdę przyjemny i intensywny zapach. Podczas parzenie jego intensywność znacznie maleje, ale i tak jest czym nacieszyć zmysły.

Mayo White Tea

Odradzam przygotowywanie „cienkiej” herbatki, susz jest bardzo lekki i trzeba go dać nieco więcej. Woda do parzenia powinna mieć około 80 – 85 stopni. Czas parzenia, przy klasycznym, tak zwanym europejskim przygotowaniu, to około 2 – 3 minuty. Herbatę można z powodzeniem parzyć trzykrotnie, oczywiście wydłużając czas.

Mayo White Tea

Mayo White Tea

Napar koloru złocistego, smak delikatny, ma w sobie coś ziołowego, orzechowego. Mi, jak to dość często bywa w przypadku białych herbat, smak odrobinę kojarzy się z poszyciem leśnym. Zapewne pamiętacie moje zachwyty smakiem „mokrej kory”? Tu jest to wyczuwalne minimalnie, ale też herbata nie jest z najwyższej półki. Ogólnie napar jest przyjemnie gładki, warty spróbowania, a herbata, biorąc pod uwagę przystępną cenę, warta kupienia. U mnie herbaty Mayo już na stałe weszły do herbacianego menu.

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczne mini serniczki w kokilkach

Jak smakuje Aromatyczne Mango?