Przepis na świąteczne pierniczki
Wspaniałe pierniczki na święta, które piecze się dużo wcześniej. To ich wielka zaleta, ogranicza się w ten sposób prace przed samymi świętami. Przepis pochodzi z mojej rodziny, sprawdzony i przetestowany przez trzy pokolenia. Zawsze się udają, zawsze smakują.
Mają jednak małą wadę. Na początku robią się co prawda bardzo twarde (muszą skruszeć) ale nic nie stoi na przeszkodzie aby je pomoczyć w ciepłej herbacie. Ha, wiem z własnego doświadczenia, że to co miało być na święta, nie zawsze ich doczeka. trzeba na prawdę dobrze pilnować!
Miód, przyprawy i masło zagotować i ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą. Do letniego roztworu dodawać ubite jaja z cukrem, mąkę. Wyrabiać ręką. Rozwałkować i wycinać foremkami pierniczki. Posmarować rozbełtanym jajkiem, udekorować orzeszkami, migdałami itp., kłaść na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Pierniczki powinny zostać odłożone na minimum miesiąc, aby zmiękły.
Można zostawić pierniki nie ozdobione, dopiero przed samymi świętami udekorować je lukrem i innymi dekoracjami.
Mają jednak małą wadę. Na początku robią się co prawda bardzo twarde (muszą skruszeć) ale nic nie stoi na przeszkodzie aby je pomoczyć w ciepłej herbacie. Ha, wiem z własnego doświadczenia, że to co miało być na święta, nie zawsze ich doczeka. trzeba na prawdę dobrze pilnować!
Przepis na świąteczne pierniczki
Składniki:- 1/2 kg miodu
- 2 paczki przypraw do piernika
- 1 łyżeczka masła
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 kg mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Miód, przyprawy i masło zagotować i ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą. Do letniego roztworu dodawać ubite jaja z cukrem, mąkę. Wyrabiać ręką. Rozwałkować i wycinać foremkami pierniczki. Posmarować rozbełtanym jajkiem, udekorować orzeszkami, migdałami itp., kłaść na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Pierniczki powinny zostać odłożone na minimum miesiąc, aby zmiękły.
Można zostawić pierniki nie ozdobione, dopiero przed samymi świętami udekorować je lukrem i innymi dekoracjami.