Jabłka w kokilkach

Jabłka w kokilkach - pyszny deser, idealny do herbaty.

Składniki na cztery kokilki:

  • 4 mniejsze jabłka
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • masło do kokilek

Jabłka obrać i drobno pokroić. Skropić sokiem z cytryny, dodać troszkę otartej skórki, cukier trzcinowy, płatki migdałów i wymieszać. Całość rozłożyć do kokilek wysmarowanych masłem.
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, wyłożyć na wierzch.

Wymieszać cynamon i kakao, posypać mieszanką pianę, najlepiej korzystając z szablonu. Ponieważ jest to propozycja świąteczna, wykorzystałam szablon w kształcie gwiazdki.

Ustawić kokilki na blasze, wstawić do piekarnika i piec 25 minut, w temperaturze około 160 stopni. Dokładny czas zależy od piekarnika.

Jabłka w kokilkach

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczne mini serniczki w kokilkach

Jak smakuje Aromatyczne Mango?