Jabłka w kokilkach
Jabłka w kokilkach - pyszny deser, idealny do herbaty.
Składniki na cztery kokilki:
Jabłka obrać i drobno pokroić. Skropić sokiem z cytryny, dodać troszkę otartej skórki, cukier trzcinowy, płatki migdałów i wymieszać. Całość rozłożyć do kokilek wysmarowanych masłem.
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, wyłożyć na wierzch.
Wymieszać cynamon i kakao, posypać mieszanką pianę, najlepiej korzystając z szablonu. Ponieważ jest to propozycja świąteczna, wykorzystałam szablon w kształcie gwiazdki.
Ustawić kokilki na blasze, wstawić do piekarnika i piec 25 minut, w temperaturze około 160 stopni. Dokładny czas zależy od piekarnika.
Składniki na cztery kokilki:
- 4 mniejsze jabłka
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kakao
- masło do kokilek
Jabłka obrać i drobno pokroić. Skropić sokiem z cytryny, dodać troszkę otartej skórki, cukier trzcinowy, płatki migdałów i wymieszać. Całość rozłożyć do kokilek wysmarowanych masłem.
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, wyłożyć na wierzch.
Wymieszać cynamon i kakao, posypać mieszanką pianę, najlepiej korzystając z szablonu. Ponieważ jest to propozycja świąteczna, wykorzystałam szablon w kształcie gwiazdki.
Ustawić kokilki na blasze, wstawić do piekarnika i piec 25 minut, w temperaturze około 160 stopni. Dokładny czas zależy od piekarnika.