Świąteczna strucla orzechowa
Bardzo dobra strucla, w moim odczuciu smakuje znacznie lepiej od tych z makiem. Ma niestety wadę, za bardzo idzie w biodra, zwłaszcza, że nie da się powstrzymać przed sięgnięcie po kolejny kawałek.
Z drożdży, łyżeczki cukru i ciepłego mleka zrobić rozczyn, zostawić aż ruszy. Masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, jajko i masło, wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Nadzienie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko, rozsmarować nadzienie i zwinąć ciasno w roladę Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż na pół, ale nie do końca. Spleść połowy ciasta na przemian ze sobą. Zlepić końcówki i położyć na blasze wysmarowanej masłem.
Piec we wcześniej nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku ok.45-50 minut.
Polukrować (jeszcze gorące) lukrem:
Do strucli można dodawać różne nadzienia, makowe, serowe.
Zazwyczaj piekę orzechowce podłużne, jednak często z jednego przygotowuję wieniec, taki jak na zdjęciu.
Świąteczna strucla orzechowa
Ciasto:- 500 g mąki
- 25 g drożdży
- 50 g cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 150 g masła
- 1 jajko
Z drożdży, łyżeczki cukru i ciepłego mleka zrobić rozczyn, zostawić aż ruszy. Masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, jajko i masło, wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Nadzienie
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
- 75 g cukru
- 200 g zmielonych orzechów laskowych
- 100 g marmolady lub dżemu morelowego
- 1 łyżka rumu
- ew. olejek rumowy
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko, rozsmarować nadzienie i zwinąć ciasno w roladę Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż na pół, ale nie do końca. Spleść połowy ciasta na przemian ze sobą. Zlepić końcówki i położyć na blasze wysmarowanej masłem.
Piec we wcześniej nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku ok.45-50 minut.
Polukrować (jeszcze gorące) lukrem:
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka rumu
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Do strucli można dodawać różne nadzienia, makowe, serowe.
Zazwyczaj piekę orzechowce podłużne, jednak często z jednego przygotowuję wieniec, taki jak na zdjęciu.