Herbata z kwiatem jaśminu

Herbata jaśminowa jest bardzo popularna w Chinach, ale i u nas ma wielu zwolenników. Oczywiście mam tu na myśli herbatę naturalnie aromatyzowaną kwiatami, a nie mieszanki z dodatkami olejków. Te drugie, szczególnie dodane w nadmiarze, mogą zrazić nas do jaśminu raz na zawsze.

Herbata z kwiatem jaśminu

Jaśmin to kwiat o wielu zastosowaniach, bywa dodawany do potraw, wykorzystywany jest przy produkcji perfum, kosmetyków, ma również pewne właściwości zdrowotne. Właśnie w postaci naparu z samych kwiatów, czy też dodatku do herbaty, możemy cieszyć się nie tylko smakiem i aromatem, ale i jego cennymi właściwościami. Ma działanie relaksacyjne, dlatego warto po taką herbatkę sięgnąć po południu, nieco wyciszyć organizm, a przy tym pobudzić umysł. Jak podają liczne źródła, napar z kwiatów jaśminu stymuluje naszą aktywność umysłową. Łagodząc codzienne stresy, nadmierne emocje, powoduje że czujemy się lepiej, a w organizmie i w naszych umysłach powstaje stan równowagi.

Herbata z kwiatem jaśminu

Herbaty z kwiatem jaśminu popijane są już od wieków, można dodawać je do herbat zielonych, białych, czarnych, a nawet do rooibosa. Jeśli ktoś lubi zioła, zapewne i tu znajdzie zastosowanie.

Herbata z kwiatem jaśminu

Jak parzyć herbatę jaśminową?

Jeśli chcemy przygotować napar z samych kwiatów, zalewamy je wodą o temperaturze 95 stopni i parzymy kilka minut. Jeśli natomiast dodajemy je do herbaty, to przygotowujemy tak, jak wybraną herbatę. Czyli, w przypadku herbaty zielonej, odpowiednio obniżamy temperaturę wody i dostosowujemy czas parzenia.

Ile kwiatów jaśminu dodawać do herbaty?

Nie ma to żadnej reguły, wszystko zależy od naszego smaku, a nawet od chwilowego nastroju! Jeśli przygotowujemy napar z samych kwiatów proponuję użyć jedną lud dwie łyżeczki suszu, na 200 ml wody. Jako dodatek? Radzę nie przekraczać jednej łyżeczki na szklankę.

Herbata z kwiatem jaśminu

Warto kupić sobie oddzielnie suszone kwiaty jaśminu, wówczas, w zależności od potrzeby, popijamy same lub mieszamy z innymi składnikami. Kupując gotowe mieszanki nie mamy pewności czy intensywność aromatu będzie nam odpowiadać, do tego skazani jesteśmy na wypicie całego opakowania w jednej tonacji smakowej. Mając kwiaty oddzielnie, każdego dnia pijemy coś innego, aż w końcu trafimy na idealne dla nas proporcje, wówczas warto przygotować sobie większą ilość i zostawić w zamkniętym pojemniku. Kiedy taka mieszanka postoi, smaki wzajemnie się przenikną, będzie zachwycać jeszcze intensywniej.

Herbata z kwiatem jaśminu

Herbata z kwiatem jaśminu

Jest jeszcze jeden plus kupowania kwiatów jaśminu luzem. Jaśmin dodany do kąpieli jest prawdziwym balsamem dla skóry! Wygładza i nawilża naskórek, goi wszelkie podrażnienia, a przy okazji, uwalniając nad wodą aromat, cudnie relaksuje.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak smakuje Aromatyczne Mango?

Dietetyczne mini serniczki w kokilkach