Muffiny dwukolorowe
Lubicie muffiny? Ja lubię, a już do filiżanki smacznej herbaty pasują bardzo dobrze. Tradycyjnie mówi się o herbatniku, jako dodatku, ale ciacho w papierowej bibułce nie tylko ciekawiej wygląda, ale też bardzo pasuje.
W dwóch miskach przygotować oddzielnie produkty suche (mąka, proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier waniliowy) i mokre (jaja, mleko, przestudzone masło). Połączyć zawartość obu naczyń, dobrze wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać.
Nakładać do papilotków naprzemiennie, jedno i drugie ciasto.
Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Można udekorować polewą czekoladową, orzeszkami lub innym dekoracyjnym dodatkiem.
Przepis na dwukolorowe muffiny
Składniki:- szklanka (250ml) mleka
- 2 jajka
- 28 dag maki pszennej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 10 dag cukru
- 8 dag roztopionego masła
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
W dwóch miskach przygotować oddzielnie produkty suche (mąka, proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier waniliowy) i mokre (jaja, mleko, przestudzone masło). Połączyć zawartość obu naczyń, dobrze wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać.
Nakładać do papilotków naprzemiennie, jedno i drugie ciasto.
Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Można udekorować polewą czekoladową, orzeszkami lub innym dekoracyjnym dodatkiem.