Zielona herbata ze złotą wiśnią

O tym, że lubię przygotowywać sobie samodzielnie herbaciane mieszanki, na pewno już pisać nie muszę? Na prawdę warto, wiemy co jest w składzie, unikamy sztucznych dodatków, a to co najważniejsze, smak dobieramy sobie zgodnie z własnymi preferencjami.

Gdzieś tam, w domowych zapasach (oj dużo tego), stało sobie opakowanie suszonej miechunki. Kiedyś pokazywałam herbatę z jej dodatkiem ale używałam wówczas świeżych owoców. Niestety nie zawsze są dostępne i wówczas warto mieć w domu suszone. I tu, jak zwykle do znudzenia, przypomnę – w składzie mają być TYLKO owoce, żadnych tam polepszaczy, kwasków itp.

Zielona herbata i miechunka

Zanim przygotujemy sobie herbatę z miechunką, warto dowiedzieć się co to za owoc. Długo tkwiłam w przekonaniu, że miechunka to tylko roślina dekoracyjna, wiele razy widywałam w domach pomarańczowe latarenki, sama również wstawiałam je do wazonu. Zdawałam sobie sprawę, że pomarańczowe kulki wewnątrz „lampionu” to owoce, ale żeby to jeść? Macie w przydomowych ogródkach? Ja nie mam… przydomowego ogródka, miechunki też nie. Jeśli jednak macie możliwość sadzenia i uprawiania roślinek, warto pomyśleć o miechunce (peruwiańskiej), bo ładna, do tego smaczna i zdrowa.

Zielona herbata i miechunka

Miechunka peruwiańska, znana jako physalis lub złota wiśnia, to owoc znany już od wieków i bardzo doceniany, w Polsce nie koniecznie. Ma wiele cennych składników, o których nie będę się teraz rozpisywać. Wspomnę jedynie, że zalecana jest przy kamicy moczowej, bólach stawów, chorobach skóry i otyłości. W smaku jest słodkawo – kwaskowa, z odrobinką goryczki.

Czas na herbatę. Mieszanka, którą przygotowałam w ramach herbacianych eksperymentów, to zielona herbata, kwiaty rumianku, kwiaty jaśminu i suszone owoce miechunki peruwiańskiej. Proporcje… w zasadzie dowolne, u mnie, na jedną filiżankę, wyglądało to mniej więcej tak: łyżeczka zielonej herbaty, pół łyżeczki suszonych kwiatów jaśminu, szczypta kwiatów rumianku i dwa suszone owoce miechunki.

Zielona herbata i miechunka

Całość można zaparzyć wodą o temperaturze odpowiedniej do użytej herbaty, oczekiwane aromaty będą dobrze wyczuwalne. Można zrobić to też inaczej, najpierw wrzątkiem suszone owoce i dopiero po kilkunastu minutach, kiedy woda przestygnie, zalać tym pozostałe składniki.

Zielona herbata i miechunka

Smak mieszanki jest na prawdę bardzo, bardzo dobry! Cały bukiet smaczków i aromatów, lekki, żeby nie powiedzieć wiosenny. Mmmm… zróbcie sobie chociaż na próbę, bardzo polecam!

Zielona herbata i miechunka

Na koniec bardzo ważna uwaga! Miechunki są różne, nie wszystkie jadalne, głównie ze względu na niedobry smak. Do nich należy miechunka rozdęta, to właśnie ta, najczęściej widywana w naszych ogródkach. Jeśli chcecie uprawiać samodzielnie, najpierw poczytajcie na ten temat. Ogródkowe uprawy to nie to, w czym czuję się najmocniej.

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczne mini serniczki w kokilkach

Jak smakuje Aromatyczne Mango?