Jak zrobić ciasto piaskowe?
Ciasto piaskowe jest wyjątkowo delikatne i bardzo łatwo się rozsypuje. Stąd jego nazwa – piaskowe. Wypieka się z niego babki marmurkowe, keksy, a także ciasta przekładane kremem.
Składniki ciasta piaskowego
Robi się je z mąki ziemniaczanej z dodatkiem mąki pszennej, najlepiej tortowej. Pozostałe skladniki to tłuszcz (masło lub margarynę), cukier, jaja i proszek do pieczenia.
Przygotowanie ciasta piaskowego
Rozcieramy tłuszcz z cukrem dodając po jednym żółtku. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do utartej masy i delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie cłośc mieszamy.
Jak piec ciasto piaskowe?
Formy muszą być starannie nasmarowane tłuszczem i posypane bułką tartą, nalepie domowej roboty. Formy napełnia się do ¾ wysokości. Piekąc ciasto piaskowe w podłużnej formie warto je trochę naciąć, zabezpieczyć przed popękaniem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 160-180 stopni. Upieczone posypujemy cukrem pudrem ewentualnie polewamy lukrem lub polewą.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przesiana mąkę. Dokładnie wymieszać. Tłuszcz roztopić i schłodzić. Wlać cienkim strumieniem do masy. Białka ubić na sztywna pianę, połączyć z ciastem.
Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec około 30 minut (aż ciasto będzie miało złoty kolor i zacznie odchodzić od brzegów).
Składniki ciasta piaskowego
Robi się je z mąki ziemniaczanej z dodatkiem mąki pszennej, najlepiej tortowej. Pozostałe skladniki to tłuszcz (masło lub margarynę), cukier, jaja i proszek do pieczenia.
Przygotowanie ciasta piaskowego
Rozcieramy tłuszcz z cukrem dodając po jednym żółtku. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do utartej masy i delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie cłośc mieszamy.
Jak piec ciasto piaskowe?
Formy muszą być starannie nasmarowane tłuszczem i posypane bułką tartą, nalepie domowej roboty. Formy napełnia się do ¾ wysokości. Piekąc ciasto piaskowe w podłużnej formie warto je trochę naciąć, zabezpieczyć przed popękaniem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 160-180 stopni. Upieczone posypujemy cukrem pudrem ewentualnie polewamy lukrem lub polewą.
Przepis na klasyczną babkę piaskową
Składniki:- 2 jaja
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (może być zmieszana z mąką tortową)
- pół szklanki cukru
- pół kostki masła lub margaryny
- cukier waniliowy
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przesiana mąkę. Dokładnie wymieszać. Tłuszcz roztopić i schłodzić. Wlać cienkim strumieniem do masy. Białka ubić na sztywna pianę, połączyć z ciastem.
Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec około 30 minut (aż ciasto będzie miało złoty kolor i zacznie odchodzić od brzegów).