Herbata z czarnuszką

Czarnuszka, czarny kmin, albo nieco bardziej naukowo - nigella sativa - czarne ziarenka o wielkiej mocy. Ceniona ze względu na piękny aromat i smak, stosowana głównie jako przyprawa w wielu kuchniach świata. Skoro doceniali ją już starożytni Egipcjanie, może my też powinniśmy?

Czarnuszka i jej lecznicze właściwości

Czarnuszka ma wiele zastosowań poprawiających nasze zdrowie, między innymi:
  • działa przeciwzapalne
  • korzystnie wpływa na cały układ trawienny
  • zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych
  • zalecana przy cukrzycy
  • obniża poziom cholesterolu
  • wzmacnia odporność
  • zalecana w chorobach autoimmunologicznych...
...i pewnie jeszcze trzeba by dopisać kilka kolejnych pozycji.

Czarnuszka - zastosowania kulinarne

Czarnuszka w kuchni chyba najczęściej kojarzy się z pieczywem, ale równie  dobrze smakuje z serami. Nie wiem jak inni, ale ja uwielbiam domowe bułeczki obficie posypane czarnuszką. Chleb oczywiście też! Poza tym dodaje się ją do wielu innych potraw, jako zamiennik pieprzu. Doceniają to szczególnie osoby z wrażliwym żołądkiem. A połączona z miodem stanowi świetną marynatę do mies.

W kuchni stosuje się również olej z czarnuszki, który podobnie jak ziarna, ma wiele cennych właściwości. Nie jest zbyt smaczny, dlatego bardziej stosuje się go jako lekarstwo.

Napar z czarnuszki

Z nasion czarnuszki często przygotowuje się napar. Dr Henryk Różański poleca zalanie 1 - 2 łyżeczek nasion jedną szklanką gorącej wody. Po około 20 minutach napar można przecedzić. Czyli mamy coś na kształt herbatki i w dodatku bardzo zdrowej. Potrzebujący więcej słodyczy mogą sobie osłodzić go miodem, ale dopiero kiedy napar nieco ostygnie.

I tak od ziarenek w kuchni, poprzez leczniczy napar, przechodzimy do herbaty, tej prawdziwej. Z własnego doświadczenia wiem, że dodanie nasion czarnuszki do herbaty, szczególnie czarnej, jest dobrym pomysłem. Zresztą najlepiej jeśli sami to sprawdzicie. Polecam dodać minimum łyżeczkę ziarenek na jedną szklankę czy kubek.

Rooibos z czarnuszką

To moja kolejna propozycja na bardzo smaczny napój. Charakterystyczny smak rooibosa wzmocniony czarnuszką i jednocześnie złagodzony odrobiną mleka. A żeby smakował jeszcze lepiej, z dodatkiem miodu. Kiedy pierwszy raz przygotowałam ten napój nie myślałam nawet, że otrzymam coś tak  pysznego, zwłaszcza, że nie przepadam za słodzeniem. A jednak!

Jak przygotować? Wystarczy zaparzyć rooibosa z dodatkiem czarnuszki (2 łyżeczki na kubek), później dodać troszkę mleka. Kiedy napój nieco ostygnie, dodać płaską łyżeczkę miodu. Ja dodaję tylko pół.


Czarnuszka jako dodatek do ziół

Jeśli popijacie zioła i czasami odnosicie wrażenie, że są trochę mdłe/nijakie w smaku, warto spróbować dodać do nich czarnuszkę. Takie eksperymenty są ciekawe i przynoszą satysfakcje, o nowościach smakowych nie wspominając. A jeśli lubicie na słodko, to zawsze z pomocą przychodzi miód. Cukru unikajcie.

Jeśli kupujecie czarnuszkę to zdecydowanie polecam duże opakowania. Ceny trochę się różnią, ale kilogram nasion można kupić nawet poniżej 20 złotych. Warto zrobić zapas, zwłaszcza, że ziarenka dobrze przechowywane mogą stać długo. 

Informacja
Wszystkie informacje dotyczące ziół, znajdujące się na blogu Smaki Herbaty, mają wartość informacyjną. Decydując się na wprowadzenie w życie którejkolwiek porady, robisz to na swoją odpowiedzialność. Nie jesteśmy lekarzami, zielarzami, naturoterapeutami... dlatego wykorzystując informacje znalezione na blogu, konsultuj się z lekarzem lub farmaceutą. 

Popularne posty z tego bloga

Dietetyczne mini serniczki w kokilkach

Jak smakuje Aromatyczne Mango?