Jak samemu zrobić herbatę aromatyzowaną
Smak, aromat i korzyści zdrowotne herbaty zielonej, czarnej, białej, oolong czy pu-erh zależą od miejsca i warunków klimatycznych uprawy Camellia sinensis, sezonu zbioru oraz technologii obróbki zebranych liści herbaty. Żaden z tych czynników nie zależy od pijącego herbatę, więc przynajmniej teoretycznie, herbata powinna mieć ten sam smak i aromat, niezależnie od miejsca jej pochodzenia i sposobu jej obróbki. Czy można mieć wpływ na smak i aromat herbaty, którą pijemy? Tak, poprzez dodanie aromatów do suszu herbacianego. Poniżej garść informacji i porad o aromatyzowaniu herbaty - metodzie zmiany jej aromatu i smaku.
Dlaczego i jak aromatyzowana jest herbata?
Głównym celem aromatyzowania herbaty jest uzyskanie ulepszonych aromatów i smaków w stosunku do klasycznych rodzajów herbaty. Niektórzy producenci uzyskują to mieszając liście Camellia sinensis z pąkami lub płatkami kwiatowymi, inni dodają naturalne aromaty (olejków) w formie ekstraktów kwiatowych lub sztuczne (syntetyczne) aromaty, które są rozpylane na suche liście Camellia sinensis.
Kupując w sklepie herbatę aromatyzowaną nigdy nie mamy pewności jakie aromaty (naturalne czy sztuczne) zostały użyte do jej produkcji. Opis zamieszczony na opakowaniu nie zawsze precyzyjnie o tym informuje. Przykładowo: „Herbata zielona, liściasta z owocem ananasa, skórką granatu i płatkami nagietka, aromatyzowana. Składniki: mieszanka herbat zielonych ... aromaty ...” Pytanie jakie aromaty? Naturalne, identyczne z naturalnymi, sztuczne?
Jak stworzyć własną herbatę aromatyzowaną?
Nie ma zbyt wielu zasad, jeśli chodzi o przygotowanie domowej aromatycznej herbaty smakowej. Wystarczy zmieszać liście herbaty z aromatem lub dodatkiem smakowym. Dobrze jest pamiętać, że od ilości dodanego aromatu zależy czy smak i zapach herbaty będzie łagodny, czy też silniejszy, bardziej wyrazisty. Polecam stosowanie naturalnych aromatów i dodatków smakowych: suszone pąki lub płatki kwiatowe, suszone liście pachnących roślin, kawałki suszonych skórek z owoców cytrusowych, kawałki kandyzowanych owoców, naturalne olejki eteryczne (ekstrakty naturalnych roślin), itp.
Chociaż niektórzy do sporządzenia naparu wolą stosować herbatę ekspresową w saszetkach, to jednak do przygotowywania aromatyzowanej herbaty, radzę, by zdecydować się na herbatę liściastą („sypaną”) i zaparzacz lub filtr do herbaty. Jeśli używasz olejków eterycznych, zacznij od ułożenia liści na czystej powierzchni, w cienkiej warstwie, i spryskaj je olejkiem za pomocą małej butelki z rozpylaczem. Aby uzyskać lepszy smak, zaleca się położyć liście na szklanej lub stalowej powierzchni i wymieszać je łyżką po rozpyleniu olejku, a następnie pozostawić susz do wyschnięcia na ok. 20-30 minut. Ilość użytego aromatu lub dodatku smakowego nie powinna przekraczać 4% masy liści herbaty. Gdy liście wyschną, przenieś je do hermetycznego pojemnika i pozwól im wchłonąć smak i aromat przez co najmniej 1 do 5 dni. Przechowuj pojemnik z herbatą w suchym i ciemnym miejscu.
Kilka wskazówek:
- Najlepszym wyborem do przygotowywania domowej herbaty smakowej jest herbata czarna, oolong lub zielona. Celem aromatyzowania herbaty jest wzmocnienie jej naturalnego smaku i aromatu, a nie pozbycie się ich.
- Używaj herbaty liściastej o całych, nie połamanych liściach, bez łodyg.
- Jeśli chcesz stosować pąki lub płatki kwiatowe, wybierz jaśmin, różę, osmantus lub lotos. Wymieszaj kwiaty w pojemniku na herbatę i pozostawić na noc do wchłonięcia zapachów.
- Możesz również użyć liści mięty, skórkę z owocu cytrusowego (idealne do czarnej herbaty) oraz przyprawy, tj.: imbir, cynamon, czarny pieprz, koper włoski i goździk, wanilia, gałka muszkatołowa lub anyż.
- Musisz poeksperymentować, aby dobrać ilość i rodzaj aromatów i dodatków. Na początek zacznij od bazy - zielonej lub czarnej herbaty - i trzymaj się tylko jednego lub dwóch smaków, aż dopasujesz skład do swoich preferencji.
Aby upewnić się, że właściwie dobieramy aromaty i dodatki smakowe, które wzmacniają i uzupełniają naturalny smak herbaty, można zapoznać się ze składem mieszanek herbat aromatyzowanych w sklepach internetowych. Ułatwi to identyfikację tych owoców, kwiatów lub przypraw, które można mieszać z każdym rodzajem herbaty, aby uzyskać bardziej spersonalizowaną mieszankę. Na pewno nie będzie ona tak przesadnie aromatyczna, jak ta kupiona w sklepie.