Basilur Spring Tea
Choć do wiosny daleko, to jednak postanowiliśmy spróbować cejlońskiej zielonej herbaty liściastej Basilur Spring Tea z serii "Cztery pory roku", wyprodukowanej i zapakowanej na Sri Lance.
Jak napisał producent: "To połączenie delikatnej zielonej herbaty z owocami wiśni, które pozwoli Ci cieszyć się wiosennym aromatem przez cały rok."
Jak jest w rzeczywistości?
W dość oryginalnym opakowaniu znajdziemy celofanowy woreczek ze 100 g zielonej herbaty z dodatkiem ananasa (2%), wiśni (5%), bławatka (0,25%) oraz aromatu wiśni (3,5%).
Herbata na długie, zwinięte listki, w szaro-zielonym kolorze. Widoczna jest niewielka ilość kandyzowanej wiśni oraz płatków bławatka. Aromat herbaty jest intensywny i wyraźny, wiśniowy.
Jak można przeczytać na opakowaniu, herbatę należy zaparzać 3-5 minut. Napar przygotowaliśmy wsypując 1 łyżeczkę herbaty (ok. 2g) do filiżanki, zalewając ją wodą o temperaturze 80 st. C i parząc przez 4 minuty.
Uzyskaliśmy żółty napar z niewielką ilością drobnego "pyłu". Aromat naparu nie znikł po parzeniu, był nadal intensywny, wiśniowy.
Napar ma wyraźny, wiśniowy smak. Trudno jest wyczuć smak samej zielonej herbaty. Przy dłuższym parzeniu listków herbaty napar nie nabiera goryczy, staje się jednak bardziej intensywny w smaku. Jak widać na zdjęciu, w fusach po zaparzeniu widoczne są duże fragmenty listków herbaty.
Nasza ocena: 6/10
Komentarze
Prześlij komentarz