Hojicha - organiczna zielona herbata japońska
Degustujemy organiczną zieloną herbatę liściastą Hojicha, pochodzącą z Japoni i dystrybuowaną przez firmę Moya.
Jak jest w rzeczywistości?
W oryginalnym opakowaniu znajdziemy celofanowy woreczek z herbatą w kolorze brązowym o długich, zwiniętych w "łodygi" drobnych listkach. Aromat herbaty jest delikatny, organiczny, o wyraźnym zapachu palonego drewna.
Napar przygotowujemy zgodnie z zaleceniem producenta podanym na opakowaniu: 1 łyżeczka herbaty (2-3g/250ml) wsypana do filiżanki, zalana wodą o temperaturze 80 st. C (75-90), parzona 2 minuty (1-3).
Uzyskujemy jasno brązowy napar z niewielką ilością drobnego "pyłu". Aromat naparu nie znika po parzeniu, jest wyczuwalny.
Napar ma przyjemny, bardzo delikatny smak, wyrazisty, z nutą palonego drewna, słodkawy, dla niektórych być może karmelowy.
Przy dłuższym parzeniu listków herbaty napar nie nabiera goryczki, staje się bardziej intensywny w smaku. Jak widać na zdjęciu, w fusach po zaparzeniu widoczna jest mała ilość łodyg, a listki są rozwinięte.
To dobrej jakości herbata, o łagodnym aromacie i smaku.
Nasza ocena: 8/10