Aromatyczne mieszanki herbaciane na zimowe dni
Blog znowu trochę się przebudził, a to za sprawą zimy i mojego zwiększonego zapotrzebowania na aromatyczne herbaty. Były jeszcze inne, bardziej istotne powody blogowej ciszy, ale nie czas i miejsce aby o tym pisać. Dzisiaj proponuję kubek aromatycznej herbaty, z pachnącymi i naturalnymi dodatkami, który ogrzeje nie tylko Twoje dłonie, ale i serce.
Szczęście to rozgrzanie dłoni filiżanką gorącej herbaty lub uśmiech na twarzy drugiej osoby.
Oto kilka przepisów na aromatyczne mieszanki herbaciane z wykorzystaniem naturalnych składników:
Rozgrzewająca herbata zimowa
Idealna na chłodne dni, pełna korzennych przypraw.
Składniki:
- Czarna herbata (2 łyżeczki)
- Kawałek kory cynamonu (1 cm)
- 3-4 goździki
- 2-3 ziarna kardamonu (rozgniecione)
- Skórka pomarańczy (suszona lub świeża, ok. 1 łyżeczka)
- Szczypta suszonego imbiru (lub plaster świeżego)
Wszystkie składniki wymieszaj i zaparz w 250 ml gorącej wody przez 3-5 minut.
Kwiatowa herbata relaksacyjna
Łagodząca mieszanka ziołowo-kwiatowa
Składniki:
- Zielona herbata (2 łyżeczki)
- Płatki róży (suszone, 1 łyżeczka)
- Kwiaty rumianku (1 łyżeczka)
- Lawenda (kilka kwiatów, ok. 1/4 łyżeczki)\Melisa (1 łyżeczka)
Zaparz w 80°C wodzie przez 3-4 minuty. Idealna na wieczór.
Cytrusowe orzeźwienie
Świetna nie tylko na letnie dni.
Składniki:
- Biała herbata (2 łyżeczki)
- Skórka cytryny (świeża lub suszona, 1 łyżeczka)
- Suszone plastry pomarańczy (1-2 sztuki)
- Limonka (kilka wiórków skórki)
- Mięta (2-3 listki świeżej lub 1/2 łyżeczki suszonej)
Zaparz w 75-80°C wodzie przez 2-3 minuty.
Herbata leśna z owocami
Pełna smaku i aromatu suszonych owoców.
Składniki:
- Owocowa herbata bazowa (np. hibiskus lub dzika róża, 2 łyżeczki)
- Suszone maliny (1 łyżeczka)
- Suszone jagody (1 łyżeczka)
- Kawałki suszonego jabłka (1 łyżka)
- Wanilia (szczypta mielonej lub kawałek laski wanilii)
Zalej gorącą wodą (95°C) i zaparzaj przez 7-10 minut.
Orientalna mieszanka z kurkumą
Delikatnie pikantna i rozgrzewająca.
Składniki:
- Herbata rooibos (2 łyżeczki)
- Kurkuma w proszku (1/4 łyżeczki)
- Szczypta pieprzu czarnego (dla lepszej przyswajalności kurkumy)
- Anyż (1 gwiazdka)Cynamon (1 cm kawałek kory)
- Suszone daktyle (1 drobno pokrojony)
Zaparz w 95°C wodzie przez 5-7 minut.
Wskazówki dotyczące wszystkich przepisów:
- Możesz modyfikować ilości składników według własnych preferencji.
- Do mieszanek owocowych warto dodawać odrobinę miodu lub syropu klonowego po zaparzeniu.
- Suszone składniki przechowuj w szczelnych pojemnikach, aby nie straciły aromatu.