Basilur Jasmine Green
Szeroka gama herbat firmy Basilur dostępna jest prawie w każdym markecie czy dyskoncie. Degustujemy kolejny produkt tej firmy - chińską, zieloną herbatę jaśminową, ale wyprodukowaną i zapakowaną na Sri Lance.
Jak napisał producent: "Aromatyzowanie herbaty zielonej jaśminem to prastary chiński sposób na bardzo subtelne uzyskanie nowych doznań smakowych i zapachowych. Jaśmin lekarski, który znajdziecie w składzie herbaty Jasmine Green należy do rodziny oliwkowatych, jest pnączem i występuje wyłącznie w ciepłym klimacie Azji i Afryki. Możemy jednak zapewnić, że konotacje ma równie romantyczne. Ajurweda uważa jaśmin za skuteczny afrodyzjak. Panuje przekonanie, że picie naparu z jaśminu wzmacnia kobiece pożądanie oraz normalizuje cykl menstruacyjny. Medycyna chińska docenia fakt, że jaśmin odpręża ciało i duszę, lecz nie powoduje uczucia senności."
Spróbujmy zatem!
W dość oryginalnym opakowaniu znajdziemy celofanowy woreczek z 100 g zielonej herbaty z suszonymi płatkami kwiatów jaśminu (1,5%) oraz z dodatkiem naturalnego aromatu jaśminu (0,5%).
Herbata na zwinięte, delikatne listki, w szaro-zielonym kolorze. Widoczna niewielka ilość płatków jaśminu. Aromat herbaty jest delikatny ale wyraźny, jaśminowy, organiczny.
Aby przygotować napar należy wsypać 1 łyżeczkę herbaty (ok. 2g) do filiżanki; zalać wodą o temperaturze 75-85 st. C; zaparzać 2-5 minut. Potem odcedzić liście. Herbatę można parzyć kilka razy z tych samych liści.
Przygotowaliśmy napar zgodnie z instrukcją. Uzyskaliśmy żółty napar z niewielką ilością drobnego "pyłu". Aromat naparu nie znikł po parzeniu, był wyczuwalny, delikatnie jaśminowy.
Napar ma przyjemny, bardzo delikatny smak. To smak zielonej herbaty z akcentem jaśminu, nutką ziela, wyrazisty lecz delikatny.
Komentarze
Prześlij komentarz