Błędy jakie popełniamy podczas przygotowywania herbaty
W wielu kulturach herbata zajmuje szczególne miejsce. To często spożywany napój, który jest prawdziwym antidotum na stres i niepokój podczas długiego dnia. Uspokajający charakter herbaty wynika z łatwego procesu przygotowania naparu i ciepłego, kojącego rezultatu. Zrobienie filiżanki herbaty wydaje się być czynnością dość prostą, ale w rzeczywistości uzyskanie aromatycznego i smacznego naparu to prawdziwa sztuka, wymagająca uwagi i cierpliwości. Konieczne jest przestrzeganie pewnych zasad podczas przygotowania herbacianego naparu. Łatwo jest popełniać błędy i tworzyć złe nawyki, nawet jeśli robimy to od lat. Zaparzanie luźnych liści wymaga odrobinę więcej cierpliwości niż użycie saszetki z herbatą.
Poniżej szereg błędów, które prawdopodobnie robisz przygotowując sobie filiżankę herbaty oraz rady jak ich uniknąć.
1. Kupowanie herbaty niskiej jakości
Sprawdź herbatę, zanim ją kupisz! Nie kupuj tych wyjątkowo tanich. Wielu producentów i dystrybutorów herbaty sprzedaje herbaty niskiej jakości, które są uprawiane i produkowane przy użyciu pestycydów i środków chemicznych. Czasami dodawane są sztuczne aromaty, aby uatrakcyjnić ich smak i aromat. Kupuj herbatę organiczną, bez dodatków (zwłaszcza sztucznych).
2. Kupowanie herbaty w małych ilościach
Często kupujemy małe ilości herbaty na raz, aby zaoszczędzić trochę pieniędzy. To nie jest zły pomysł, ale taniej będzie jeżeli kupimy herbatę w większym opakowaniu lub luzem!
3. Herbata w torebkach (saszetkach)
Kupuj herbatę liściastą luzem, a jeśli musisz używać herbaty w torebkach, to staraj się nie pić jej codziennie. Wybieraj herbatę w muślinowych, bawełnianych torebkach. Papierowe i plastikowe torebki, do których pakowane są (pocięte i pokruszone) liście herbaty, często zawierają pestycydy i różne toksyny. Jak wykazały badania, mogą być one uwalniane do filiżanki, gdy woda osiągnie temperaturę 95 °C.
4. Niewłaściwe przechowywanie herbaty
Herbatę należy przechowywać w chłodnym i suchym i ciemnym miejscu, z dala od silnych przypraw, które mogą mieć wpływ na smak i aromat herbaty. Najlepiej przechowywać herbatę w hermetycznym, ciemnym pojemniku, bez kontaktu świeżym powietrzem i słońcem.
5. Używanie starej herbaty
Jeśli użyjesz starych i stęchłych liści herbaty, możesz poczuć niedobry smak naparu. Odpowiednio przechowywane liście herbaty są długo zdatne do użytku, ale z czasem tracą swoje właściwości, a napar z nich sporządzony traci smak i kolor.
6. Temperatura wody
Temperatura wody używanej do sporządzenia naparu zależy od rodzaju herbaty. Herbatę czarną, pu-erh, herbatki” ziołowe i owocowe oraz rooibos zalewany wodą o temperaturze 95 stopni. Inne rodzaje herbaty (biała, zielona, żółta, oolong) zalewamy wodą ostudzoną do temperatury 60-85 stopni. Wrzątek może zmienić smak naparu sporządzonego z tych rodzajów herbaty. Warto jest zainwestować w czajnik z termostatem, dzięki któremu można ustawić idealną temperaturę wody do zaparzania.
7. Świeża czy przegotowana woda
Jeśli nie zużyłeś całej wody z czajnika, nie powinieneś gotować jej po raz drugi. Jak się okazuje, woda i kamień w czajniku uwalniają związki, które, gdy zagotujesz wodę po raz drugi, stają się toksyczne. Dlatego należy zawsze pamiętać, aby regularnie zmieniać wodę i odkamieniać czajnik.
8. Zła jakość wody
Większość z nas przygotowuje herbatę używając wody z kranu. Oczywiście nie ma w tym nic złego. Czystość i twardość wody wpływają jednakże na smak herbaty. Jeśli masz w domu twardą wodę, co objawia się dużą ilością kamienia w czajniku, możesz spodziewać się paskudnego smaku herbacianego naparu. Możesz poprawić smak naparu stosując wodę źródlaną lub filtrowaną. W końcu herbata to głównie woda. Herbata smakuje najlepiej, gdy sporządzona jest z miękkiej wody, tj. gdy twardość wody wynosi od 17 do 68 ppm (1-4 dH). Przy zbyt twardej wodzie, tj. przy twardości ponad 180 ppm (10 dH), herbata nie ma „smaku".
9. Złe proporcje
Zbyt dużo wody lub zbyt dużo liści herbaty może zniszczyć smak naparu. Ważne jest, aby zachować odpowiednie proporcje. Zbyt wiele liści herbaty na przygotowaną porcję wody sprawi, że napar będzie gorzki. Mała ilość liści sprawi, że napar będzie słaby i bez smaku. Idealny stosunek wody do liści wynosi jedną łyżeczkę na filiżankę lub 2,5 g za 150 ml. Nie jest to sztywna proporcja. Najlepiej dopasować ją do swoich preferencji.
10. Długi czas parzenia
Długi czas parzenia liści herbaty może wydobyć z nich więcej smaku ale też doprowadzić do uzyskania bardzo gorzkiego naparu! Co powoduje gorycz? Im dłużej liście herbaty są parzone, tym więcej garbników jest z nich uwalnianych do wody. Garbniki są odpowiedzialne za ciemny kolor i gorzki smak niektórych rodzajów herbaty, zwłaszcza zielonych i czerwonych. Wiele wysokojakościowych herbat sprzedawanych luzem można parzyć kilka razy, aby uzyskać bardziej subtelny smak po każdym parzeniu. Należy jednak zastosować w tym przypadku odpowiednią technikę parzenia.
11. Krótki czas parzenia
Krótki czas parzenia liści herbaty jest tak samo niedobry, jak za długi. Krótkie parzenie liści herbaty prowadzi do uzyskania słabego naparu. A kto lubi słabe napary? Upewnij się, czytając informacje zawarte na opakowaniu herbaty, że stosujesz właściwy czas parzenia liści herbaty.
12. Parzenie w mikrofalówce
Tak, to wygodny sposób, ale zapewniający uzyskanie naparu o złym smaku. Parzenie w mikrofalówce to błąd.
13. Wyciskanie torebki/liści herbaty
Wyciskanie torebki herbaty daje podobny efekt jak długi czas parzenia herbaty. Kiedy ściskasz liście herbaty lub torebkę herbaty, uwalniasz dodatkowe garbniki, które spowodują bardziej gorzki smak. Jeśli lubisz gorzką herbatę, możesz to robić! Jeśli lubisz słodszą herbatę, musisz oprzeć się pokusie wyciśnięcia saszetki.
14. Dodawanie mleka i cukru
Nie ma nic złego w dodawaniu mleka i cukru do herbaty. Spróbuj jednak pić herbatę bez dodawania mleka i cukru. Taka herbata w pełni ujawni swój smak i zmieni Twoje doznania.
15. Picie herbaty przed/z posiłkiem
Często lubimy napić się herbaty przed posiłkiem ale pamiętajmy, że picie przed posiłkiem hamuje trawienie. Lubimy też popijać jedzenie herbatą. Ten nawyk utrudnia trawienie, bo powoduje rozcieńczenie soków trawiennych. Zdecyduj się na picie herbaty co najmniej 30 minut po posiłku.
16. Picie herbaty na pusty żołądek
Picie herbaty na pusty żołądek może naprawdę zdenerwować układ pokarmowy! Jeżeli jesteś jedną z tych osób, które pomijają śniadanie, ale potrzebują gorącego napoju, wybierz białą herbatę. Biała herbata jest bardziej delikatna dla żołądka.
17. Picie herbaty przed snem
Filiżanka herbaty przed telewizorem z kocem owiniętym wokół ramion brzmi jak idealny wieczór na długie zimowe miesiące. Ale jeśli chcesz dobrze spać, unikaj picia herbaty przed snem. Zamiast tego, wypij napar ziołowy lub rooibos. Picie herbaty zawierającej kofeinę (a raczej teinę) tuż przed snem może spowodować problemy z zaśnięciem i obniżyć jakość snu.
18. Czyszczenie
Ważne jest, aby utrzymać w czystości wszystkie akcesoria do parzenia herbaty. Resztki zużytych liści i ślady osadów wpłyną na smak naparu herbacianego. To może wydawać się oczywiste, ale zawsze należy oczyścić czajnik, filiżankę (kubek) i zaparzacz. Możesz również odkamieniać czajnik, jeśli zauważyłeś nagromadzenie się kamienia.
Komentarze
Prześlij komentarz